Subscriu-te al newsletter

Festival Ex Abrupto per Vanity Dust

  • Authoradmin
  • Date 18 Juliol 2019
  • Categorynotícies

Si el que dóna vida a un territori és la seva gent i el que genera l’art és l’inconformisme i la inquietud per expressar-se més enllà del que és evident, per explorar allò que potser sembla impossible però que ens atrevim a imaginar, la localitat de Moià i el col·lectiu Ex Abrupto són la sinergia idònia per fer de la creació artística i el lligam social una realitat.

La proposta d’aquesta edició del Festival Ex Abrupto, que celebra els 5 anys del grup, va més enllà: dóna vida a espais d’importància històrica i impulsa inusitades interaccions entre artistes locals i internacionals, entre col·lectius que sovint són menystinguts en aquesta mena de convocatòries que podríem titllar -i no és el cas- de hispters. No ens enganyem: molts de nosaltres estem una mica tips de markets de moda amb djs i festivals de música electrònica a l’ús; al Festival Ex Abrupto, el nivell i la proposta és una altra, i ens trobem d’entrada amb un col·lectiu diferent i un altre grau d’implicació. Les performances i les obres d’artistes experimentals conviuran amb geganters, bastoners, garrofins i puntaires del poble. Hi haurà lloc per a les exposicions dins La Masia, on l’escultura, la pintura i la fotografia o el videoart ompliran parets i sales de propostes noves. Tornarà, també, el necessari mercat d’autoedició, al marge dels circuits comercials i per tant, valorant les creacions més enllà del seu recorregut de venda convencional.

No us imagineu un popurri caòtic de tendències i col·lectius, ni tampoc una moguda ben grossa pensada perquè així quedem bé. Una proposta d’aquestes característiques, la que tindrà lloc el 13 de juliol d’enguany, trenca tòpics i sorpèn, però ho fa amb la solidesa i la força dels qui han fet del coneixement i la curositat una mirada pròpia i un modus vivendi, i l’han sabut unir al que ja estava present, a la tradició local real -no la que s’imposa, sinó la que convé cuidar i conservar-. És així com s’encén el diàleg entre disciplines, la creativitat es renova i es generen nous llenguatges amb el que ja existeix i el que portem de nou. D’aquesta manera es fa créixer i se celebra la vida, i l’art pren tot el seu sentit, provocant un veritable avenç, una rebel·lió intel·ligent. En una societat on la novetat per la novetat ha acabat saturant-nos i eliminant expressions culturals de gran importància, resulta veritablement trencador i estimulant allò que uneix generacions i disciplines, oficis i vocacions, més que no pas grups de joves moderns amb ganes de gresca, o grups d’artistes internacionals exposant fredament, des de la distància del creador, les seves obres davant d’una població que es limita a ser-ne espectadora i no pas partícep. No es tracta de fer possible l’impossible, ni de somniar per somniar, sinó de capgirar l’statu quo i la pretensió artística per posar la creació on toca, amb la gent i el territori, convidant a explorar-la conjuntament… i que, llavors sí, succeeixi l’inesperat, la sorpresa, el sentiment.

Endavant, Festival Ex Abrupto!

Vanity Dust

www.vanitydust.com